Nyheter

Månadsrapport - Förvaltningstjänster / Nordnet

Månadsrapport >>


Marknadskommentar - maj 2019

Aktiemarknaderna föll i inledningen av månaden bl.a. efter svagare orderingång i den amerikanska ekonomin. Den amerikanska centralbanken, FED, lämnade som väntat räntan oförändrad. Aktiemarknaderna vände upp när amerikansk sysselsättningsstatistik överraskade positivt, men uppgången blev kortvarig. Inför de fortsatta handelsförhandlingarna mellan Kina och USA hotade Trump med att höja tullarna från 10% till 25% på kinesiska varor till ett värde av 200 miljarder dollar. Detta fick aktiemarknaderna att falla kraftigt, i synnerhet den kinesiska aktiemarknaden. 


Fallet på aktiemarknaderna förvärrades när USA annonserade ytterligare tullar på kinesiska varor till ett värde av ca 300 miljarder dollar. Kina svarade med att annonsera tullar på mellan 5% och 25% på amerikansk import till ett värde av ca 60 miljarder dollar från 1 juni. Aktiemarknaderna präglades därefter av en oregelbunden utveckling. Den amerikanska regeringens beslut att svartlista telekombolaget Huawei ledde till att flera globala halvledarleverantörer föll kraftigt på börserna.


Fortsatt oro kring handelskonflikten, hot om amerikanska tullar på mexikanska varor samt lite sämre makrostatistik bidrog till att aktiemarknaderna föll i slutet av månaden.

Månadsrapport >>


nordnet maj2019 nyhet