Förvaltarkommentar

November 2021

Det har varit ökat fokus på coronaviruset den senaste tiden med större smittspridning och den nya omikronvarianten som förefaller mer smittsam. Det har skapat oro för återkomst av restriktioner och nedstängningar. På den ekonomiska sidan har inflationen varit fortsatt hög och det har fått den amerikanska centralbanken att öppna för att inflationen kan bli mer bestående och därmed signalera att penningpolitiken kommer att stramas åt snabbare. Det kan få stor påverkan på marknader som har gynnats av expansiv penningpolitik. Oro i omvärlden har fått viss påverkan på den svenska företagsobligationsmarknaden med en del tecken på säljbehov och några emissioner som drogs tillbaka. Avkastningsfonden stod i princip stilla med en uppgång på mindre än 0,1% under månaden och har stigit med drygt 5,4% hittills i år.

Det var hög aktivitet med många emissioner från olika bolag i början av månaden innan det kom lite oro som dämpade humöret och försämrade möjligheten att emittera obligationer. Avkastningsfonden deltog bland annat när Wästbygg kom till marknaden med en grön obligation och när Kährs emitterade en hållbarhetskopplad obligation. Vidare medverkade fonden även när Stendörren och Storskogen kom med nya obligationer samt när Nordnet och Nyfosa emitterade efterställt. I övrigt har fonden gjort affärer när det har uppstått bra möjligheter och för att hantera likviditeten. Det kommer troligen bli allt mindre aktivitet när vi närmar oss jul- och nyårshelgen, men om marknaden är stark kan det förväntas hög emissionsaktivitet igen efter årsskiftet.

Det har varit övervägande negativ kursutveckling för innehaven i portföljen vilket har motverkats av positiva bidrag från kuponger. Bland de som utvecklades negativt fanns några bolag som påverkas av restriktioner, som Cabonline och Moment Group. Coor tappade efter ett förlorat kontrakt med Volvo medan Ice Group pressades av en uppdaterad affärsplan med behov av ny finansiering och Storskogens befintliga obligation föll tillbaka när de emitterade en ny med högre kupong än väntat. Positiva bidrag kom från bland annat 24Storage där det kom uppköpsbud, Otiga Group som meddelade planer på att refinansiera obligationen utanför marknaden och Titania som påverkades positivt av planer på börsnotering. Det är troligt att det blir lugnare i företagsobligationsmarknaden när julen närmar sig om det inte blir alltför mycket oro i omvärlden.   

 

Läs hela rapporten >>

IKC Avkastningsfond

Aktivt förvaltad räntefond för dig som vill ha en avkastning och ser en långsiktig potential i räntemarknaden I takt med den historiskt låga räntenivån har efterfrågan på nya räntefonder ökat. Räntefonden investerar aktivt och med god riskspridning framförallt i nordiska räntebärande instrument med fokus på svenska företagsobligationer i olika branscher.

Läs mer om IKC Avkastningsfond >>

 

Relaterade nyheter

Marknadsbrev
Nyheter
12 juli 2024

IKC Månadsrapporter Juni

Denna information är avsedd som marknadsföring Sammanfattning Inflationslättnad gav nya rekordnivå...
Marknadsbrev
Nyheter
11 juni 2024

IKC Månadsrapporter Maj

Denna information är avsedd som marknadsföring Sammanfattning Starkt börssentiment och nya toppniv...