Förvaltarkommentar

Augusti 2021

Även om det har varit en del motgångar med spridning av nya virusvarianter, tecken på avmattning i Kina och vissa problem med komponentbrist är det en fortsatt stark återhämtning med hög tillväxt runt om i världen. Det kan också vara så att en del av återhämtningen skjuts framåt i tiden och därmed förlängs. På räntemarknaderna var det lite rörelser inför Fed mötet i Jackson Hole men budskapen lugnade marknaden och lämnade räntorna på låga nivåer. Det har generellt varit ett positivt marknadsklimat runt om i världen och i den svenska företagsobligationsmarknaden har utvecklingen varit stark när det kom i gång efter sommaren med en del att ta ikapp på den europeiska utvecklingen och gott om likviditet att placera. Strategifonden levererade en positiv månad med en uppgång på knappt 0,3% och har därmed stigit med över 10,5% hittills i år.

Det har varit en bred utveckling i portföljen med positiva bidrag från de flesta obligationsinnehaven. Ett undantag var Baseload som presenterade svagare resultat än väntat. Det kom en oväntat bra rapport från Cabonline, som gynnas av återöppning, och obligationerna i 24Storage utvecklades starkt när de omvärderades i samband med emission. Aktieinnehaven hade en blandad utveckling. Investmentbolag som Investor och Kinnevik tappade efter skriverier om hög värdering medan Academedia och Elekta gjorde marknaden besviken med sina rapporter. Fortsatt styrka för fastighetsaktier drev Samhällsbyggnadsbolaget vidare uppåt och Sobi steg när det ryktades om att det skulle komma ett bud. Utvecklingen i omvärlden förefaller vara fortsatt stabil och i den svenska marknaden verkar det finnas väldigt gott om likviditet. Det ger goda förutsättningar även om det finns risker att något stökar till omvärlden eller att balansen i marknaden förändras om det kommer väldigt många emissioner.

Läs hela rapporten >>

 

IKC Strategifond

Fonden placerar globalt i aktie- och räntemarknaderna och måste alltid ha minst 50 procent i räntepapper, men kan öka ränteandelen upp till 100 procent beroende på marknadsläget. Andelen aktier varierar mellan 0-50 procent. Fonden är ett utmärkt val för dig som vill ha en övervägande del räntepapper men ändå tror på aktiemarknaden och som inte själv vill vara aktiv i valet mellan aktier och räntor.

Läs mer om IKC Strategifond >>

 

Relaterade nyheter

Nyheter
16 november 2021

IKC Fastighetsfond – högst årsavkastning på Avanza

På Avanzas lista över de fonder som presterat bäst sedan årsskiftet finner vi IKC Fastighetsfond högst...
Nyheter
16 november 2021

Dubbel listplacering för IKCs fonder

Placera har publicerat en lista med de 20 bästa fonderna ur Avanzas fondutbud det senaste året och med...