Förvaltarkommentar

Juli 2022

Världsekonomin fortsätter att mattas av när penningpolitiken stramas åt för att motverka den höga inflationen och den amerikanska ekonomin visade negativ tillväxt senaste kvartalet. Geopolitiskt fortsätter kriget i Ukraina med många hemska nyheter och spänningarna verkar öka mellan USA och Kina kring Taiwan. Många företag har presenterat rapporter och de har generellt varit mer positiva än vad som förväntades. Det har medfört viss optimism och en kraftfull återhämtning i marknaderna från de pressade nivåerna innan sommaren. Den svenska företagsobligationsmarknaden har då åtminstone kunnat stabiliseras även om det har varit ganska stilla. Strategifonden hade en stark månad och kunde börja återhämta sig med en uppgång på cirka 2,4% och nedgången är därefter knappt 7,0% hittills i år.

Det har varit lugnt i portföljen med relativt små bidrag från de flesta obligationsinnehaven. Fastighetsbolagens obligationer, och särskilt de efterställda, har varit fortsatt svaga och generellt bidragit negativt. Annars var det kuponger snarare än kursutveckling som gav avkastning på obligationer. Aktieinnehaven gick övervägande starkt i spåren av börsuppgången. Många bolag har rapporterat bra och exempelvis Securitas och Millicom steg kraftigt medan Arjo var ett undantag som föll på en svag rapport. Fastighetsbolagens aktier gick starkt medan en del stabila aktier som Telia och Essity inte hängde med i börsuppgången. Det finns förutsättningar för fortsatt återhämtning framöver om den starka utvecklingen i omvärlden ger en positiv påverkan samtidigt som en låg emissionsaktivitet kan ha skapat ökad likviditet hos investerare. Osäkerheten är dock stor kring inflation och konjunktur vilket också visar sig i att avkastningskravet på företagsobligationer är uppdrivet.

Läs hela rapporten >>

 

IKC Strategifond

Fonden placerar globalt i aktie- och räntemarknaderna och måste alltid ha minst 50 procent i räntepapper, men kan öka ränteandelen upp till 100 procent beroende på marknadsläget. Andelen aktier varierar mellan 0-50 procent. Fonden är ett utmärkt val för dig som vill ha en övervägande del räntepapper men ändå tror på aktiemarknaden och som inte själv vill vara aktiv i valet mellan aktier och räntor.

Läs mer om IKC Strategifond >>

 

Relaterade nyheter

Nyheter
17 mars 2023

IKC vinner ”Best European Asset Management Company 2023” av FundClass i Paris

När vinnarna i 2023 års upplaga av European Fund Trophy presenterades av Fundclass i Paris stod det...
Marknadsbrev
Nyheter
14 mars 2023

IKC Marknadsbrev Februari

Aktiemarknaderna steg i inledningen av februari i samband med att både den amerikanska och den europei...