Förvaltarkommentar

November 2021

Det har varit ökat fokus på coronaviruset den senaste tiden med större smittspridning och den nya omikronvarianten som förefaller mer smittsam. Det har skapat oro för återkomst av restriktioner och nedstängningar. På den ekonomiska sidan har inflationen varit fortsatt hög och det har fått den amerikanska centralbanken att öppna för att inflationen kan bli mer bestående och därmed signalera att penningpolitiken kommer att stramas åt snabbare. Det kan få stor påverkan på marknader som har gynnats av expansiv penningpolitik. Oro i omvärlden har fått viss påverkan på den svenska företagsobligationsmarknaden med en del tecken på säljbehov och några emissioner som drogs tillbaka. Strategifonden utvecklades väl med en uppgång på nästan 0,6% under månaden och har stigit med drygt 11,6% hittills i år.

Det har varit övervägande negativ kursutveckling för obligationsinnehaven i portföljen vilket har motverkats av positiva bidrag från kuponger. Bland de som utvecklades negativt fanns Cabonline som påverkas av restriktioner medan Ice Group pressades av en uppdaterad affärsplan med behov av ny finansiering. Positiva bidrag kom från bland annat 24Storage där det kom uppköpsbud och Titania som påverkades positivt av planer på börsnotering. Aktieinnehaven hade en blandad utveckling. Välfärdsrelaterade bolag, som Academedia och Ambea, gick ner på politisk osäkerhet medan Coor tappade efter ett förlorat kontrakt med Volvo. ICA steg kraftigt när det kom ett uppköpsbud medan Elekta och SCA kom med rapporter som togs emot bra. Det är troligt att det blir lugnare i företagsobligationsmarknaden när julen närmar sig om det inte blir alltför mycket oro i omvärlden. 

Läs hela rapporten >>

 

IKC Strategifond

Fonden placerar globalt i aktie- och räntemarknaderna och måste alltid ha minst 50 procent i räntepapper, men kan öka ränteandelen upp till 100 procent beroende på marknadsläget. Andelen aktier varierar mellan 0-50 procent. Fonden är ett utmärkt val för dig som vill ha en övervägande del räntepapper men ändå tror på aktiemarknaden och som inte själv vill vara aktiv i valet mellan aktier och räntor.

Läs mer om IKC Strategifond >>

 

Relaterade nyheter

Marknadsbrev
Nyheter
13 maj 2024

IKC Månadsrapporter April

Denna information är avsedd som marknadsföring Sammanfattning Internationell ränteoro bidrog till...
Nyheter
02 maj 2024

IKC Avkastningsfond får utmärkelse av Refinitiv Lipper Fund Awards

När Refinitiv Lipper Fund Awards Nordics presenterar resultatet i 2024 års upplaga finns IKC Avkastnin...