Förvaltarkommentar

Juli 2021

Tillväxten är fortsatt hög runt om i världen när samhällen har öppnats upp och ekonomierna återhämtar sig. Det har varit vissa motgångar med spridning av deltavarianten och den kinesiska ekonomin, som har varit först i återhämtningen, visar tecken på att sakta in. Räntemarknaderna har signalerat svagare utveckling med sjunkande räntor och inflationsoron är som bortblåst, men ränte- nedgången betraktas mest som en teknikalitet av bedömare och har inte skapat någon oro. De flesta marknader har utvecklats positivt och det har varit en lugn utveckling i den svenska företagsobligations- marknaden där det verkar finnas gott om likviditet som ska placeras. Avkastningsfonden levererade åter en bra månad med en uppgång på nästan 0,4% och har därmed stigit med över 4,2% hittills i år.

Sommarperioden har varit väldigt lugn med liten aktivitet i marknaden. Det ger en paus efter vårens höga aktivitet och en uppladdning inför att det förväntas bli nytt högt tempo när hösten kommer. Avkastningsfonden deltog i en emission från Humble i inledningen av månaden. Därefter har det inte varit några emissioner för fonden att delta i och det har inte funnits särskilt många affärsmöjligheter i den lugna marknaden även om vissa affärer har gjorts för att hantera likviditet. Den lugna sommarperioden håller troligen i sig ytterligare en tid innan nästa våg av emissioner kommer och det gäller att vara förberedd.

Det har varit lugnt i portföljen med relativt små positiva bidrag från de flesta innehaven. Ett undantag var Desenio som kom med en vinstvarning som medförde negativ utveckling. Konvertibeln i Cellink steg med en stark utveckling för aktien och en del bolag som gynnas av återöppning, t ex Cabonline och Strömma, fortsatte att repa sig. Det förefaller vara en fortsatt stabil utveckling med underliggande styrka i omvärlden och i den svenska marknaden verkar det fortfarande vara sommarstiltje med ganska gott om likviditet som väntar på nya emissioner. Det ger förutsätt- ningar för att den lugna utvecklingen ska hålla i sig den närmsta tiden.

Läs hela rapporten >>

IKC Avkastningsfond

Aktivt förvaltad räntefond för dig som vill ha en avkastning och ser en långsiktig potential i räntemarknaden I takt med den historiskt låga räntenivån har efterfrågan på nya räntefonder ökat. Räntefonden investerar aktivt och med god riskspridning framförallt i nordiska räntebärande instrument med fokus på svenska företagsobligationer i olika branscher.

Läs mer om IKC Avkastningsfond >>

 

Relaterade nyheter

Nyheter
17 mars 2023

IKC vinner ”Best European Asset Management Company 2023” av FundClass i Paris

När vinnarna i 2023 års upplaga av European Fund Trophy presenterades av Fundclass i Paris stod det...
Marknadsbrev
Nyheter
14 mars 2023

IKC Marknadsbrev Februari

Aktiemarknaderna steg i inledningen av februari i samband med att både den amerikanska och den europei...